Deel dit bericht

Shopping 2020

De winkel wordt je beste vriend

De snelle technologische ontwikkeling laat steeds diepere sporen na in de economie. We gaan een nieuw tijdperk in. Gesproken wordt over de Next Economy en van de 3e of zelfs de 4e industriële revolutie. Het is al mogelijk om een tandenborstel, bloempot of zonnebril naar eigen ontwerp uit de 3d-printer te laten rollen. Winkelen doen we steeds vaker digitaal. De retail is één van de eerste sectoren die zich opnieuw moet uitvinden, omdat consumenten hun gedrag veranderen onder invloed van technologie. Femke Cuijpers en Pauline van der Rest kwamen er bij PCR verslag van doen. Het werd een boeiende avond.

 

shopping2020

ROT plek
Dat de malaise in de retail ook voordelen heeft bleek uit de aangename locatie waar de PCR-bijeenkomst plaatsvond. We waren te gast bij ROT plek aan de Rochussenstraat. Een pop-up ontmoetingsplek met een prima cateraar in een (nog vrijwel nieuw) leegstaand winkelpand. ROT plek is ontstaan uit een samenwerking tussen Edwin Veekens van GERS! magazine en Steven Taqc van Ketelbinkie. Dat zo’n mooi pand leeg staat op zo’n mooie plek in de stad geeft wel aan dat er wat aan de hand is in de wereld van het winkelen.

Nog maar 75% van de aankopen in winkels
Nog maar 75% van de aankopen die mensen doen vindt plaats in winkels en dat percentage daalt snel, aldus Femke Cuijpers, retail- en communicatiespecialist en schrijvend voor diverse vakbladen en blogs. En waarom zou je ook nog de moeite nemen om de stad in te trekken als je alles wat je hartje begeert op je iPad kunt uitzoeken en thuis laten bezorgen? Nu de mensen niet meer vanzelf naar de winkel komen moeten retailers hun creativiteit aanspreken. En dat doen ze dan ook volop, merkt Femke, zij het met wisselend succes.

Naast het fenomeen van de tijdelijke pop-up shops, die slim gebruik maken van goedkope leegstaande ruimten, is er sowieso een trend dat winkels steeds sneller van uiterlijk veranderen. Om de consument te blijven boeien gaat de frequentie waarin producten en collecties wisselen steeds verder omhoog. De Store for Brands in de Amsterdamse Kalverstraat verandert periodiek zelfs helemaal van functie. Om de zoveel tijd trekt een ander merk in het pand om zichzelf onder de aandacht te brengen. Vaak niet eens met het doel om er iets te verkopen, maar puur om het eigen merk zichtbaar te maken aan het publiek.

Gezelligheid en sfeer
Waar grote merken voor strak vormgegeven marketingconcepten kiezen, zoeken kleinere winkeliers het vaak in het toevoegen van gezelligheid en sfeer. Kinderboeken kopen met een Italiaanse espresso erbij is al heel gewoon geworden, bijvoorbeeld aan de Rotterdamse Kleiweg. Het gaat hierbij om het creëren van ‘beleving’ aldus Femke. Door slim de zintuigen van de klant te prikkelen, met een leuke aankleding, een comfortabel bankje en de geur van verse koffie krijgt de klant meer dan alleen een product. Winkelen wordt weer gezellig en klanten worden weer als mens behandeld in plaats van als wandelende portemonnee.

Een scala aan nieuwe mogelijkheden
Toch vindt ook de technologie steeds meer zijn weg in de winkel. Pauline van der Rest, online marketeer bij Expand Online ziet dat mobiele communicatie een heel scala aan nieuwe mogelijkheden biedt voor retailers. Als je alle vinkjes van de apps op je smartphone aan laat staan, dan leidt Google en consorten je precies naar de plekken en producten die voor jou interessant zijn. Zodra je met je telefoon de winkel binnenstapt, weet de winkelier dat je er bent, wie je bent en op welk product je je de afgelopen dagen online georiënteerd hebt. Desgewenst heet hij je welkom met dat product in zijn hand, of hij geeft je op je telefoon even aan waar het staat.

En het gaat verder, want als de winkel weet dat je een blauw pak hebt aangeschaft dan kan het jou ook meteen een bijpassend overhemd aanbieden. En als de winkel weet dat je een lichte huid hebt dan is het heel gemakkelijk om jou de juiste cosmeticatips te geven. Met een interactieve spiegel kun je meteen zien hoe alles je staat. Heb je drempelvrees of geen zin in een gesprek met een verkoper, dan volstaat het binnenkort om de producten van buiten in de etalage te scannen en meteen online aan te schaffen.

Winkelen wordt steeds persoonlijker
Winkelen wordt zo dus steeds persoonlijker, tenminste, als je bedrijven de ruimte geeft om jouw gedrag te volgen. Dat heeft veel voordelen want het voorkomt keuzestress en je wordt op maat bediend. Een mooie bijkomstigheid is dat de technologie ook nieuwe kansen aan kleine ondernemers biedt. Want kleine producenten van lokale producten kunnen online hun marktbereik flink uitbreiden. Dat geeft weer voeding aan de trend naar authentieke producten waarvan de herkomst en productiewijze duidelijk is. Fijn voor mensen die weg willen blijven van kinderarbeid, uitbuiting en milieuvervuiling en goed voor de ondernemers uit je eigen regio. Daarmee is de cirkel rond, want zowel Femke als Pauline denken niet dat de winkel ooit gaat verdwijnen. Maar de winkel gaat wel veranderen: van een anonieme consumptiefabriek naar een plek voor persoonlijke ontmoeting, inspiratie en vermaak. Mooi toch?