Deel dit bericht

Is het nu echt gebeurd of niet?

We hebben er iedere dag mee te maken: fake nieuws! Ieder bericht in de krant, op televisie of op social media speelt met onze kijk op de wereld. Maar… klopt het eigenlijk allemaal wel? Of worden we stiekem misleid en beïnvloed?

Meld je hier aan!

Nepnieuws is misleidende informatie die wordt verspreid om bijvoorbeeld geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden. Meestal gaat het om een artikel dat je vertelt dat het een heel ernstig, bloedserieus, spectaculair groot probleem is. Wat natuurlijk ook zo is. Fake nieuws wordt een steeds serieuzer probleem, want als we steeds vaker onwaarheden voor waar aannemen, wordt het wel heel lastig om een gefundeerde mening te vormen.

In de komende PCR-bijeenkomst op maandag 12 maart a.s. zoomen we dieper op fake nieuws in met Ruurd Oosterwoud en Robert Bas. Twee verschillende invalshoeken uit de praktijk, waar wij veel van kunnen leren!

Ruurd Oosterwoud (1989) is de oprichter van DROG, een organisatie tegen nep-nieuws en desinformatie. DROG combineert gedegen kennis met prikkelende projecten en ziet in die speelse aanpak de meest effectieve vorm van bewustwording. Tijdens zijn studie Russian and Eurasian Studies heeft hij zich gespecialiseerd in Russische desinformatie. In diezelfde periode heeft hij ook voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoek gedaan naar het onderwerp.

Wat zijn de slimste trucs van desinformatie? Hoe word je de beste trol? DROG wil mensen niet vertellen wat ze moeten geloven, maar laat ze aan den lijve ondervinden hoe gemakkelijk ze zijn te misleiden. In een serious game en in workshops laat DROG daarom mensen zelf (gecontroleerd) nepnieuws maken en verspreiden.

Ruurd neemt ons eerst mee in de wereld van desinformatie aan de hand van zelfgemaakte voorbeelden en laat zien dat nep-nieuws ook een hype is die vaak afleidt van het werkelijke probleem. Vervolgens is het de beurt aan de zaal om in de huid van de nepnieuws-maker te kruipen en samen met Ruurd en zijn serious game de boel op stelten te zetten.

Robert Bas is regiocorrespondent Rotterdam/Den Haag en is iedere dag met het nieuws in de weer. Omdat feiten checken boven alles gaat, verschijnen NOS-berichten niet altijd als eerste. Daar staat tegenover dat de NOS in Nederland als een van de meest betrouwbare nieuwsmedia wordt gezien.

In zijn interactieve presentatie laat Robert zien hoe de journalistiek zich wapent tegen fake-nieuws in een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om het onderscheid te maken. Robert is sinds 1987 journalist en werkte onder meer voor het AD en ANP en sinds 2002 bij de NOS.

Meld je hier aan!