Deel dit bericht

Crisiscommunicatie politie en burgemeesters: een fascinerende blik achter de schermen

Het was maandag 24 november volle bak op de laatste PCR-avond van het jaar in koffiebar Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein in Rotterdam. Die avond stond crisiscommunicatie centraal.

patwimAls eerste aan de beurt waren Hoofd Communicatie Wim Hoonhout en senior woordvoerder Patricia Wessels van de politie Eenheid Rotterdam. Zij deden gezamenlijk uit de doeken welke structuren en processen de politie hanteert bij communicatie in crisis-situaties. Een aantal indringende voorbeelden passeerden de revue, zoals de recente terreurdreiging rond een concert in de Maassilo en de gang van zaken rond het ongewenste bezoek van een Turkse minister dat de wereldpers haalde.

Wat vooral bleef hangen is dat crisiscommunicatie voor de politie in hoge mate draait om – soms heftige – emoties. Niet alleen bij direct betrokkenen en het publiek maar ook bij het politiepersoneel zelf, dat soms met extreme situaties รฉn publiciteit tijdens en soms nog lang na afloop van incidenten te maken krijgt. Zo voelden agenten zich in 2009 bij een dancefeest in Hoek van Holland zo door hooligans in het nauw gebracht dat zij tientallen kogels afvuurden en daarbij een 19-jarige jongen dodelijk troffen. De schokkende ervaringen van agenten die destijds bij dit drama betrokken waren, zijn opgetekend in een boekje waarvan alle aanwezigen een exemplaar ontvingen.

wouterWouter Jong, adviseur crisisbeheersing bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) maakte in zijn met humor doorspekte optreden duidelijk hoe hij burgemeesters bijstaat in tijden van crisis. Jong deed dat onder meer bij de beruchte Facebook-rel in 2012 rondom Project X in Haren en het neerstorten van vlucht MH17 in het Oekraรฏense luchtruim (2014).

 

sheetwouterOok voor burgemeesters zijn duiding van een crisis-situatie en het inschatten van emoties cruciaal. Jong heeft zijn ervaringen verwerkt in een beslis-model dat burgemeesters helpt om zicht te krijgen op hun primaire rol bij een incident. Afhankelijk van twee criteria, te weten de mate van collectieve emotie en impact en de mate van politieke verantwoordelijkheid, onderscheidt het model vier verschillende rollen voor een burgemeester in crisistijd: burgervader/moeder, buddy, belangenbehartiger of bruggenbouwer.

De locatie gaf een extra bijzonder karakter aan de bijeenkomst. We waren te gast bij Heilige Boontjes, een koffiebar gevestigd in het voormalige politiebureau Eendrachtsplein. Heilige Boontjes is tevens een leerwerktraject voor ex-gedetineerde jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Het initiatief werd in 2017 bekroond met de Hein Roethof-prijs, een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan het beste initiatief om criminaliteit te voorkomen.

carlatwitterCarla van Sluisdam: โ€œKijkt terug op super avond van @PCR010 over #crisiscommunicatie met bijzonder kijkje in de keuken van Politie Rotterdam en burgemeesters. En dat op een locatie met een bijzonder verhaal #heiligeboontjes 10 punten voor inspiratie!โ€

 

Kijk hier voor meer foto’s van de bijeenkomst!