Deel dit bericht

“Belangenbehartiging komt vanuit je tenen”

23131887_1445193902230648_4605360686617642555_nAchterkamertjes. Borrelaars. Handjeklap. De vooroordelen over public affairs zijn niet van de lucht. En hoe noemen we het vakgebied eigenlijk? Is het lobby of belangenbehartiging? Strategisch stakeholdermanagement of ‘gewoon’ een discipline van corporate communicatie? Maandag 30 oktober lieten Frans van Drimmelen en Jaap Jelle Feenstra bij PCR het achterste van hun tong zien. Want: lobby-en is een transparant proces.

Ooit werkte Frans van Drimmelen in één van de statige panden aan de Rotterdamse Veerhaven, bij toenmalig communicatieadviesbureau Bikker. Inmiddels heeft hij al jaren zijn eigen bureau, met vestigingen in Den Haag, Brussel en Sjanghai. Met zijn adviesbureau Dröge & Van Drimmelen heeft Frans inmiddels naam gemaakt als adviseur en belangenbehartiger van tal van bedrijven, NGO’s en overheden. Vanavond neemt hij de aanwezigen mee in de ins en outs van de politieke lobby, en de ethische grenzen van het vak.

CO2-opslag Barendrecht

23167813_1445193642230674_462523804931875464_nFrans van Drimmelen: “Public affairs is niet iets van de korte klap. Liever de marathon dan de korte sprint. Toch komt het wel eens voor dat je op stel en sprong in actie moet komen. Zo werden we destijds gebeld door de gemeente Barendrecht, met de vraag hen te ondersteunen bij de lobby tegen ondergrondse CO2-opslag. Enkele dagen later stond het onderwerp op de agenda in de ministerraad. Nu ben ik zelf voorstander van CO2-opslag, maar als democraat ben ik ook voor het betrekken van de omgeving. En daar ging het in Barendrecht mis. We hebben toen in de avonduren met enkele bewindslieden gesproken. We gaven informatie. Het resultaat was dat het besluit werd uitgesteld. En soms moet je ook mazzel hebben. Het kabinet viel niet veel later. Het onderwerp was omstreden, dus nogmaals uitstel. En uiteindelijk kwam er afstel van. Je zult begrijpen dat de vlag uit ging bij de gemeente.”

Verliefd

23031479_1445193792230659_8476004749646769260_nJaap Jelle Feenstra is trots op ‘zijn’ haven. Het voormalig PvdA-kamerlid heeft dit unieke stukje Rotterdam in zijn hart gesloten en steekt dat niet bepaald onder stoelen of banken. “Ik denk dat dat ook noodzakelijk is voor public affairs. Het moet uit je tenen komen. En de haven zit ook diep in mijn hart. Daarom behartig ik de belangen van het Havenbedrijf met alles wat in me zit. Hoe ik PA-man van het Havenbedrijf werd? Het is misschien wel hetzelfde als verliefdheid. Sommigen zien het al voordat je het zelf in de gaten hebt.”

1 brief, 1 jaar voorbereiding

In tegenstelling tot de snelheid waarmee de Barendrecht-discussie destijds kantelde, zijn verreweg de meeste PA-processen een kwestie van lange adem en noeste arbeid. Dat blijkt uit wel uit het de voorbeelden van havenman Feenstra, tevens voorzitter van beroepsvereniging BVPA. Hij neemt de bezoekers mee in vier cases waarmee hij lange tijd bezig is geweest. “Neem nu deze brief”, zegt hij. “Dit is een warm pleidooi voor Maasvlakte 2. Gestuurd namens tal van organisaties aan politieke partijen. Van Natuurmonumenten tot de ANWB. Wij stonden er als Havenbedrijf niet eens tussen. Toch heeft het me een jaar gekost om iedereen achter dit verhaal te krijgen. Het resultaat was dat Maasvlakte 2 er kwam.”

Van het bestuur

Naast de inspirerende sprekers van afgelopen maandag zijn er enkele bestuursmededelingen gedaan. Zo heeft bestuurslid Coen Goebel een nieuwe baan, en beëindigt hij in verband daarmee zijn bestuurslidmaatschap. Gelukkig staan twee nieuwe bestuursleden te trappelen om te beginnen. Marc do Amaral, al vele jaren betrokken bij PCR, treedt toe tot het bestuur, en werd door de aanwezigen per 30 oktober bij acclamatie benoemd. Anke van der Sluis is nog aan het warmlopen en zal vanaf januari toetreden tot het bestuur. Hun beider benoeming zal door de ledenvergadering komend voorjaar worden bekrachtigd. Ook worden de aanwezigen uitgenodigd om onderwerpen in te dienen die in 2018 zeker niet in de programmering mogen ontbreken. Ideeën kunnen ingestuurd worden via bestuur@pcr.nl. De volgende PCR-bijeenkomst vindt plaats op maandagavond 27 november. Het onderwerp is dan crisiscommunicatie.